Trade to trade well, not to make money


Stel je hebt het als trader even voor het kiezen en hebt de keuze uit twee trades, namelijk;

a. Je opent een trade die na opening gelijk de verkeerde kant op gaat en regelrecht door je stoploss heen knalt, wat je een verlies van 25 pips oplevert. Je hebt perfect volgens je strategie gehandeld.

b. Je opent een trade die gelijk na opening de goede kant op gaat. Na enige tijd geduldig wachten staat de teller op 40 pips winst. Je protif target van 75 pips is nog niet in beeld dus je wacht geduldig af. Ineens begint de trade te draaien. De condities verslechteren en zodra je trade terug bij af is en je nog maar 5 pips over hebt krijg je een exit signaal. Deze volg je keurig op want je bent een goede trader. Resultaat: 5 pips, en wederom keurig volgens je strategie gehandeld.

Welke trade zou je dan kiezen…?

Juist, trade b met  5 pips winst natuurlijk! Daar is niks mis mee en eigenlijk gaat daar deze inleiding ook helemaal niet over. Het gaat in dit artikel niet over goed en fout, maar om het psychologische aspect dat bij beide trades komt kijken.

Stel je doet beide trades achter elkaar, dan weet ik zeker dat bij trade b een rottiger gevoel hebt, dan over de 25 pips verlies van trade a. Klinkt gek, maar dit is makkelijk te verklaren.

Bij trade a ben je namelijk geneigd om ‘de markt’ de schuld te geven van je verlies. Het is natuurlijk niet je eigen schuld, je hebt immers gedaan wat je strategie aangaf dat je moest doen en helaas resulteerde het dit keer in een regelrecht verlies. Niet jou schuld dus denk je!

Bij trade b kan je niemand anders de schuld geven dan jezelf. Als je toch de markt de schuld wil geven, roept de markt vrolijk terug: ‘had je die 40 pips maar moeten pakken’.  Je voelt jezelf stom dat je dit niet gedaan hebt. Je had de trade zelf in handen en bent dus ook zelf verantwoordelijk voor dit resultaat. Je staat na deze twee trades 20 pips in de min, terwijl je ook 15 pips in de plus had kunnen staan.

Laat deze gedachte vooral lang door je gedachte spinnen en je stemming is goed verpest, en als dit vaker gebeurt begint het hoofdstuk genaamd ‘ik twijfel aan mezelf als trader’.

Zo zonde want je hebt perfect gehandeld!!!

Door deze psychologische gedachtegang maken veel traders zichzelf helemaal gek.  Als trader heb je nou eenmaal een vak gekozen waarin het ALTIJD beter kan. Dit kan zo’n gigantisch frustrerend effect op je hebben, maar het hoeft niet. Je kiest er in feite zelf voor. Jij bent de enige die kan bepalen hoe je tegen dit soort dingen aankijkt. Als jij een professionele trader wilt zijn, dan moet je jezelf leren om deze emoties te kunnen sturen.

Analyseer je trade op basis van je strategie. Heb je je helemaal perfect aan je entrysignaal, exitsignaal, moneymanagement en position sizing gehouden? Als je daar volmondig JA op kunt antwoorden, dan heb je goed getradet, ongeacht het resultaat.

“Trade to trade well, not to make money.”

 

Advertenties

3 thoughts on “Trade to trade well, not to make money

 1. Goed stuk en ja als je een trade volgens je eigen strategie , is er niets aan de hand.
  De markt hebben we niet in handen maar we kunnen wel handelen hoe de markt zich beweegt .
  Verliesgevende trade’s horen er nu eenmaal ook bij .

  • Dankje Egbert! Precies, het gaat niet om de individuele trade maar om de som van bijvoorbeeld 1000 trades. Als je consequent, vol discipline, je systeem blijft volgen komt je ‘edge’ vanzelf naar voren; puur statistieken. Als je jezelf aanleert om uit emotie van je regels af te wijken, zul je dat waarschijnlijk ook doen als die ene megatrade zich voordoet.. en dan baal je goed. Succes vandaag!

   • Thx :)
    Ja emotie kan een groot struikel blok zijn , vooral in het begin .
    Het beste is denk ik echt om klein te beginnen met een klein account, emoties komen niet vaak door dat je bv 50 pips in de min staat maar door het bedrag wat achter die pips staat, je moet wennen aan de grote bedragen en niet denken bij 500,- euro in de min van oei dit gaat fout en dan sluiten, nee gewoon kijken of je de trade goed hebt gezet en als dat zo is is er niets aan de hand en andersom ook sta je met die 50 pips in de plus en dus 500,- euro niet denken : dit is mooi meegenomen maar zo dat is het begin en nu de rest er nog bij :)
    Begin met een klein account en mini lots dan raak je namate je groter gaat traden ook aan de bedragen gewend die achter de pips staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s